Hakkımda

İstanbul, Türkiye
Av.Dr. Özcan Günergök

28 Eylül 2007 Cuma

Koca İstanbul'u tek kareye sığdırdı

Fotoğrafın büyük halini görmek için fotoğrafa tıklayın.
Koca İstanbul'u tek kareye sığdırdı
Daha önce İstanbul'un havadan çektiği fotoğraflarını bir kitapta toplayan hava fotoğrafçısı Orhan Durgut, şimdi de 15 milyonluk nüfusu ve Boğaz'ı, Haliç'i, köprüleri, Kız Kulesi ile bütün İstanbul'u bir fotoğrafta topladı.
330 derecelik bir açıyla çektiği bu fotoğraf dünyada ilk. Durgut, dünyada çok az şehrin böyle bir fotoğrafının çekilebileceğini söylüyor. Zaten teknik olarak böyle fotoğrafların çekilmesi için İstanbul gibi bir şehrin olması gerekiyor. Deniz kenarında ve hilal şeklinde hafif denize doğru eğimli olması, iki kıtada birden toprakları olan İstanbul'u bu harikulade özelliğiyle fotoğrafa yansıtmaya yetiyor. Durgut, İstanbul'un bu fotoğrafını Boğaz'ın Marmara Denizi giriş noktasında, helikopter denizin<>üzerinde yerinde sabit durmak koşuluyla 360 derece dönerken her açıyı ayrı ayrı çekerek elde etmiş. Bu çektiği fotoğraflardan 11 ayrı kareyi birleştirerek yukarıda gördüğünüz fotoğrafı elde etmiş. Bu fotoğrafta 330 derecelik bir açı ile İstanbul görülüyor. Durgut, fotoğrafta görünmeyen 30 derecelik kısmı ise deniz olduğu için koymaya gerek duymamış, zira fotoğrafın iki yanında sadece su görüntüsü olacak ve bu daha da uzamasına sebep olacaktı. İçinde bulunduğumuz mayıs ayının başlarında çektiği fotoğrafın eni yirmi, boyu ise iki metreye kadar büyüyebiliyor. 19 yıllık hava fotoğrafçısı Orhan Durgut, eşi ile birlikte dünyanın 87 ülkesinde 200 bini aşkın hava fotoğrafı çekmiş. Özellikle İstanbul ve Anadolu medeniyetlerine ait fotoğraflarıyla adından çokça söz ettiren Durgut'un bu son çalışması dünyada bir ilk olması ile takdire şayan. Zira bu fotoğraf karesiyle İstanbul'un bir günde gezilerek bitirilemeyecek kadar çok yeri görülebiliyor; Bakırköy sahilinden tarihi yarım adadaki Topkapı Sarayı, Sultanahmet ve Ayasofya camileri, Haliç, Galata Kulesi, Boğaz, köprüler, Çamlıca Tepesi, Kız Kulesi, Haydarpaşa Garı, Kadıköy sahilinden Kartal'a kadar İstanbul'un sahil şeridinin bir ucundan diğer ucuna kadar her yeri gözüküyor.
Dünyayı havadan görüyor ve çekiyor 1986 yılına kadar profesyonel fotoğrafçılık yapan ve çeşitli mekanların farklı açılardan fotoğraflarını çeken Durgut'un kariyeri, bu tarihte gazetede gördüğü bir ilanla değişir, artık Durgut her yere yukarıdan bakacaktır. Zira ilan, Türkiye'nin ilk sivil helikopterinin isteyen herkes tarafından kiralanabileceğini ilan ediyordu. Fotoğraf ve film çekimlerine de kiraya verilebildiği yazılan ilanı gören Durgut, çekimini yapacağı mekanları yukarıdan da çekebileceğini düşünür ve helikopteri kiralar, yıl 1986'dır. Bu olayın üzerinden 19 yıl geçti; Durgut'un ise bu süre zarfında 3 bin saati havada helikopterle geçmiş . Hepsi arşiv niteliği taşıyan 200 bini aşkın fotoğraf çeken Durgut'un en önemli çalışmaları Anadolu'da tarihi mekanların yukarıdan çektiği fotoğrafları. Toprağa gömülü veya belli belirsiz olan antik tiyatroları ve stadyumların görkemi Durgut'un havadan çektiği fotoğraflarla fark ediliyor. Durgut'un geçtiğimiz aylarda çıkan "Havadan İstanbul" kitabında İstanbul'un havadan görüntülerinin olduğu 120 fotoğrafı yer aldı. Bu fotoğraflarda İstanbul'un tarihi mekanları, camileri, sarayları, surları, su kemerleri, köprüleri, Boğaz'ı ve kent merkezlerinin havadan görünüşleri yer alıyor. Bu kitap Durgut'un 25 serilik hava fotoğraflarının ilki. Sırada Bursa, İzmir gibi kentlerin ve Anadolu'daki antik şehir kalıntılarının yer alacağı k itap var. Her biri kendi içinde özgün konulardan oluşacak kitaplar çıkmak için destek bekliyor.

HÜRRİYET GAZETESİ TANITIM YAZISI

Hiç yorum yok:

Blog Arşivi